Inspirerende vrouwen en mannen op TEDxWomen

The Next Women is mediapartner van TEDxAmsterdamWomen. Het event dat de toekomst wil hervormen door inspiratie te bieden en op 7 en 8 december van dit jaar voor het eerst in Washington en Amsterdam wordt georganiseerd.

Eén van de eerste vragen die één van de organisatoren Marian Spier van de media hoort, is waarom een TEDxWomen nodig is naast TEDxAmsterdam. “De reden is simpel. Omdat er best extra aandacht mag zijn voor inspirerende vrouwen. Vrouwen staan uiteraard ook gewoon in het reguliere TEDxAmsterdam-programma. Dit is extra.” Ook in Amerika, de bakermat van TEDx, is op dit moment een TEDxWomen gaande. Daar kwam ook het idee vandaan voor een extra TEDx. Dat TEDxWomen in een behoefte voorziet is duidelijk. Want de zaal bij Sotheby’s in Amsterdam zit vol. Twee dagen lang geven bekende en onbekende vrouwen en een enkele man hun visie op hun vakgebied of vertellen over hun passie. Mensen uit zeven verschillende disciplines. Wetenschap, kunst, business, maatschappelijk vlak, medisch, technologie en design. Ook de 150 vrouwelijke én mannelijke genodigden op 7 december komen uit deze zeven windstreken. Op 8 december is het event voor iedereen toegankelijk.

Inspiratie bieden

Spier vermoedt dat de enorme aandacht van publiek en pers te maken heeft met de rode draad in de verhalen. “Het doel is geen feministisch vertoog. Het gaat om de inhoud. Over het bieden van inspiratie en het opdoen van inspiratie.”
Reshaping the future wil TEDx. Rode draad vormen dit jaar de woorden kwetsbaarheid en kracht. De verhalen van allen hebben daarmee raakvlakken.

Wie spraken er op 7 december? We belichten een paar hoogtepunten. Een hoogst arbitrair lijstje, we geven het grif toe. Al was het maar omdat ook wij niet alles konden bijwonen. Carien van der Laan, partner en oprichter van Woman Capital – bureau dat vrouwen werft voor topposities, begon haar bureau om vrouwen zichtbaar te maken. Wat zij leerde in de afgelopen vijf jaar is dat vrouwen wel degelijk ambitieus zijn, in weerwil van de heersende mores. Alleen hebben vrouwen een andere definitie van succes. Succes staat in onze maatschappij gelijk aan macht en geld. Terwijl vrouwen vooral invloed en impact willen. Eerder dan macht en geld. Het is dan ook tijd voor een nieuwe manier van denken over zoiets als succes. Er zijn genoeg goede vrouwen, betoogde ze, maar het kost wat meer moeite om ze te vinden. Eat your heart out Kabinet-Rutte, dachten wij.

Looking at the world without boxing it

Tijd voor een moment van bezinning bood Sithabile Mlotshwa; kunstenaar uit Zimbabwe. Haar land ontvlucht en nog steeds te boek als ongewenst in haar moederland vanwege haar confronterende kunst, sprak zij over haar vroegere ervaringen in Zimbabwe, maar ook in Nederland. De vooroordelen en discriminatie die haar hier ten deel vielen toen een kunstverzamelaar begreep dat zij de vrouw was achter het werk dat hij in groten getale had ingekocht. Al jong wilde zij anders zijn dan anderen. Kunst is wat haar redde in het door stammenstrijd verscheurde land. “My need to look at the world with fresh eyes.”
Waardesystemen kunnen ter discussie worden gesteld door kunst. En dat is wat Mlotshwa doet met de organisatie Thamgidi; het beogen van cross-cultural change. “Learning to look at the world without boxing it.”

Nieuwe businessmodellen voor het fysieke boek

door Maurice MikkersAngélique Wouters, CDO van Selexyz boekhandels en voor één derde eigenaar van de keten, vertelde over de snelle veranderingen in de wereld van het fysieke boek. Nu al is 20 procent van de boekenverkoop een online aangelegenheid. Het downloaden van boeken voor de e-reader neemt nog geen grote vlucht, maar gaat dat zeker doen. Hoewel de totale markt voor boeken nog steeds groeiende is, stelt het de traditionele boekwinkels voor een uitdaging: de afname van het aantal boeken via hen is een feit, nieuwe businessmodellen zijn een noodzaak. Met alleen een online winkel ben je er niet, stelde Wouters. De muziekindustrie biedt inspiratie, want die heeft al veel eerder met een antwoord op de teloorgang van de cd-verkoop moeten komen. Bijkomende, complicerende factor is voor Selexyz het feit dat de medewerkers vaak mensen zijn die zo oprecht van het fysieke boek houden. Dat maakt dat zij excellente verkopers voor in de winkel zijn. Maar zij zullen ook de downloads moeten gaan verkopen. Saillant is het feit dat Wouters Selexyz niet vergeleek met de bol.coms van deze wereld. “Wij worden nou eenmaal anders beoordeeld door het publiek.”

A man’s disease becomes a woman’s affliction

Heel interessant waren ook de bijdragen van de wetenschappers aan het debat.
Niki Kringos is professor civil engineering. Alles weet zij van asfalt. Asfalt? Ja, asfalt. En mede door de tekeningen van Maaike Hartjes wist zij haar passie over te brengen op het publiek. 35.000 verkeersdoden vallen er in Europa per jaar in het verkeer. Veelal door de rijkunst van bestuurders, maar ook asfalt speelt een belangrijke rol. Stenen, het cement en bitumen (een olierest) bepalen de samenstelling van asfalt. Maar de weersomstandigheden, het klimaat en de belasting bepalen of de soort asfalt het houdt.
Een andere wetenschapper tevens medicus was Harriëtte Verwey. Cardioloog in Leiden. Opzienbarend is het feit dat er meer vrouwen aan een cardiovasculaire ziekte (CVD) overlijden dan mannen. Terwijl traditioneel de mannen de grootste risicogroep zouden zijn. Juist vrouwen in en na de menopauze vormen een risicogroep. Heel groot probleem bij het tijdig herkennen van een hartinfarct is het feit dat de symptomen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen. De extreme vermoeidheid die vrouwen bijvoorbeeld ten deel valt, wordt vaak niet door medici (…) herkend als een signaal van een hartinfarct. Met vaak fatale gevolgen. Harriëtte Verwey laten wij op The Next Women NL in een apart interview aan het woord.

Line between good and evil

Een boodschap van hoop ten slotte leerden we van Jacques Verduin, Amerikaan, psycholoog en leraar, die in en buiten Amerikaanse gevangenissen de mannen leert dat er altijd een keuze is in situaties. Met een programma dat hen leert om emoties te onderkennen, om te mediteren en voor geweld een andere uitweg te kiezen, laat hij deze mannen zien wat Jesse Jackson ooit zei: “Nobody is born armed and dangerous.” En, zo betoogde Verduin, het was Nietzsche die zei: “The line between good and evil walks through every human being.”

Geïnspireerd waren we zeker. En geïnspireerd keerden we huiswaarts. In de komende dagen volgt een interview met actrice Hanna Verboom, over haar activiteiten voor Cheruto. En verder met cardioloog Harriëtte Verwey, over doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen: het hartinfarct.

De x in TEDx staat voor ‘onafhankelijk georganiseerd (TED) event’. Het betekent dat er geen subsidiegever is die de events financiert. De vrouwen en mannen die dit alles organiseren zijn vrijwilligers. De kosten worden gedekt door sponsoren.
De volledige line-up van 7 en 8 december vind je op www.tedxwomen.nl.

Live foto's genomen door Maurice Mikkers.

Plaats een reactie